Ралі Монца 2020 принесла перемогу і титул ...


Перед фінальним етапом чемпіонату світу по класичному ралі було зрозуміло, що Елфін Еванс в неділю буде святкувати свій чемпіонський титул. Його відрив від найближчого суперника складав 14 балів, тому головному конкуренту потрібна була перемога - а там як складеться...
Всі дні ралі Монца дуже нагадувало ралі Монте-Карло - різка зміна погоди від заморозків до дощу. Крім того, в маршруті були гравійні секції в парковій зоні автодрому та зоні обслуговування, що дуже нагадувало ралі Вельсу. 
Елфін розпочав гонку обережно, він не ризикував без причини, коли головний конкурент, Себ Ож'є, вирвався в трійку лідерів. В п'ятницю Ож'є фінішував третім, а Еванс - четвертим. Сордо і Лаппі боролися за першу позицію, іспанець був попереду. В десятці абсолюту перший день завершили 6 пілотів вищої ліги. Ньовіль втратив багато часу на СД2, а на СД4 розбив автомобіль.
Судді розглянувши інцеденти за участі Сордо і Лаппі винесли рішення про накладання 10-секундної пеналізації цим учасникам. 
Ож'є розпочав суботу з перемоги, однак Сордо не відпускав суперника, а Лаппі відкотився за межі подіуму. На 11 спецділянці Еванс припустився помилки, в результаті чого вилетів за межі траси. Ож'є потім зізнався, що міг в тому місці теж вилетіти, адже на дуже малій швидкості ледве не втратив керованість Yaris WRC на гальмуванні. Все обійшлось і француз розпочав реальну боротьбу за сьомий чемпіонський титул. До фінішу суботи Себ зміг відірватись від Дані майже на 18 секунд, а від Отта - понад 22.
Неділя була досить напруженою. До останнього метру Себ запевняв журналістів, що нічого ще не вирішено, адже гонка поки не фінішувала. На Power Stage перемогу здобув Такамото Кацута,  Тянак та Еванс потрапили до подіуму, а Лаппі і Сордо розіграли додаткові 2 та 1 бал.

Себастьян Ож'є здобув сьомий чемпіонський титул, цього разу - за кермом Toyota Yaris WRC. Перед фінальним вікендом сезону француз продовжив контракт з Toyota ще на 1 рік, щоб не завершувати кар'єру "таким чином".


В заліку виробників чемпіонський титул здобули Hyundai Motorsport.


Чемпіоном WRC 2 став Мадс Остберг, який провів дуже гарний сезон, а фінальною гонкою доказав суперникам, що цього року він достойний корони.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Середня швидкість: 72. Secto Rally Finland 2023

Середня швидкість: 56. Vodafone Rally de Portugal 2023