Ралі в цифрах: Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox 2021


Минулого разу я проводив подібні розрахунки, аналізуючи ралі Фінляндії 2019. Рубрика "Ралі в цифрах" повертається, адже остання сніжна гонка була дуже цікавою - учасники наочно продемонстрували ту фантастичну швидкість на засніжених доріжках арктичної Фінляндії.

Раніше я аналізував результати кожного учасника вищої ліги чемпіонату світу, а також результат найшвидшого учасника на автомобілі R5 (тепер Rally2). Доцільніше аналізувати найкращі результати представників різних автовиробників. Причин сповільнення може виникнути багато, а найшвидший екіпаж демонструє всю міць авто і команди у наявних умовах.
В ході змагань на ралійній спецділянці ми не можемо відстежити хто від кого, і  на скільки відставав (у метрах). Однак, використовуючи результати учасників на спецділянках, можна визначити їх середню швидкість. Зазвичай швидкість колісних транспортних засобів вимірюється у км/год., однак це наочно не відображає ситуації на ралійних змаганнях. У бойовому режимі учасники не рухаються годинами, тому їх швидкість можна перевести у метри за хвилину. Екіпажі долають спецділянки за кілька хвилин, тому такий показник швидкості наочніше демонструє швидкість учасників.

Приклад:

Розберемо по таблиці SS9 Aittajärvi 1 (підготовка до Power Stage). Найкращий результат продемонстрував представник Toyota (2219 м/хв). Найшвидший учасник Hyundai в середньому щохвилини відставав від переможця спецділянки на 4 м, а M-Sport Ford - 50, найшвидший учасник на автомобілі Rally2 (R5) - 151 м.
На фініші найкращі представники команд показали такі результати: коли переможець спецділянки перетнув фінішну лінію, представник Hyundai був на відстані до фінішу 41 м, представник M-Sport Ford - 503 м, а представник Rally2 - 1524 м.
На вказаній спецділянці переможець рузався з середньою швилкістю 133 км/год (2219 м/хв), коли в рекомендаціях Міжнародної автомобільної асоціації (FIA) до організаторів етапів чемпіонату світу по класичному ралі мова йде про те, що конфігурація спецділянок має проектуватись так, щоб учасники не перевищували позначки середньої швидкості в 130 км/год (2167 м/хв).
Уявляєте, скільки часу учасники рухались по спецділянці на повній швидкості, якщо показник середньої швидкості такий великий?
Вказана гонка стала однією з найшвидших у історії WRC.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Середня швидкість: 72. Secto Rally Finland 2023

Середня швидкість: 56. Vodafone Rally de Portugal 2023